Bemutatkozás
Programjaink
Események
Beszámolók
Pályázatok
Elérhetőség
 
       
   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
       
 
     

  FELHÍVÁS!  
 

TÁMOGASSA ALAPÍTVÁNYUNKAT ADÓJA 1%-ÁVAL!

ADÓSZÁMUNK: 18232156143

»»»Tovább

 
 

ESEMÉNYEK

DVD-FILM

Elkészült a Benevita Alapítvány Rheumatoid Arthritis (RA) betegklubjának 45 perces DVD filmje. Hiteles forrásokból: maguk a betegek, orvosok, gyógytornászok,-kedélyes hangnemben-, számos, fontos információt osztanak meg a nézővel.

 

 


A Benevita Alapitvány első tíz éve

Ezt az alapítványt azért hozták létre mozgásszervi beteg emberek, mert segíteni akartak ennek a fájdalmas betegségfajtának a megelőzésében és gyógyításában.

Arra gondoltunk, hogy olyan tevékenységeket próbálunk létrehozni amelyekre nagy szükség van, de a rászorulók az állami egészségügyi szolgáltatástól nem várhatnak el. Azt is elhatároztuk hogy az alapítvány minden tevékenysége ingyenes legyen.

Ma büszkén mondhatjuk hogy mindkét célunkat elértük. Magasan képzett szakembereket választottunk elképzeléseink megvalósítására.

Két programmal indultunk 1998-ban:

A felnőttkori gerincbetegségek megelőzése céljából a növekedésben lévő fiatalok részére létrehoztuk a „ Gerinciskola” programot amely több mint speciális gyógytorna, életmódnevelés is egyben.

A súlyos sokizületi gyulladásban szenvedő betegek életminőségét javító „Betegklub” programunkkal az USA-ban elindított ASMP ( Arthritis-Self-Management Program) betegképzési módszer magyarországi alkalmazását valósítottuk meg.

Nehéz feladatnak tűnt a –szerintünk kitűnő - két programhoz támogatót találni, de szerencsénk volt. A „Gerinciskolá”-t a Procter magyarországi cége karolta fel és ebből olyan nagyszerű egyűttműködés fejlődött ki: 2000-től a Procter a Benevita Alapitvány főtámogatója lett. Számunkra ez nemcsak a pénzügyi biztonságot, hanem a fejlődés és a fejlesztés lehetőségét is jelentette.

A” Beteglub” működését a Fővárosi Önkormányzat Egészségügyi Bizottsága biztosította azzal, hogy 1998-tól minden évben pályázati

Támogatást nyújtott a programunk megvalósításához.

A Gerinciskolához sok volt a potenciális rászoruló fíatal hiszen a 13-18 éves fiatalok fele rendelkezik kisebb nagyobb gerinc rendellenességgel. Az első években közvetlenül a környékbeli iskolákból „hoztuk be” a gyerekeket a rendelőbe, később már a szülők, vagy a fiatalok jelentkeztek nálunk a programra. Hat év alatt 600 serdülőkorú gyermek végezte el a Gerinciskolát az alapítványunknál.

Ha szerényen is, de a mi tevékenységünk és annak médiareakciói is hozzájárultak ahhoz, hogy nagyobb társadalmi figyelmet kapott ez az egészségi probléma. Az utóbbi években a tartósabb gerincproblémával küzdő fiatalok részére speciális foglalkozásokat fejlesztettünk ki, így évi 50-60 fiatalkorú megelőző jellegű gyógyítását tudtuk megoldani.

A Betegklub programunkat az egyik legsúlyosabb mozgásszervi betegségben (reumatid arthritis rövidítve:RA ) szenvedő emberek megsegítésére dolgoztuk ki, és indítottuk el. Ők naponta küzdenek a fájdalmas betegséggel, hogy emberi életet tudjanak élni és ebben a küzdelemben kevés segítséget kapnak. A mi programunk ezt a hiányt próbálja pótolni sok, sok információval, hasznos ismeretek átadásával, gyakorlati foglalkozásokkal és például testre szabott pihentető sínek készítésével. A betegek nagy örömmel és aktivitással vesznek részt a kurzusokban. A Program eredményességét nemzetközi standardok szerint végzett felmérések is igazolják.

A tíz év alatt az RA-s betegeink számát-280 fő- a rendelkezésre álló változó nagyságú támogatás határozta meg (évente 20-36 kiválasztott beteg). Ez a program lehetőséget adott a szakembereink számára tudományos munkára, hazai és nemzetközi előadásokra és publikációkra. Büszkék vagyunk arra, hogy alapítványunk építette fel az ország legnagyobb beteg létszámú RA centrumát.

Alapítványunk harmadik programját az „élet hozta”. Amikor az emlőrák megelőzése, és gyógyítása társadalmi kérdéssé vált szakembereink felismerték, hogy az emlőműtött nők rehabilitációja intézményesen nem megoldott. Ennek megvalósitására kidolgozták a „Mamma klub”-ot, amely vállalkozott az emlőműtött nők testi, lelki rehabilitációjára. A társadalmi igényhez támogatói szándék is csatlakozott (Szerencsejáték RT és Erőforrás Alapítvány).2002-től 2006-ig közel 300 nő rehabilitációját valósították meg szakembereink ,akik kiváló specialistákat is bevontak a foglalkozásokba. Ezt a programunkat is jelentős médiafigyelem kísérte. A fokozott érdeklődést jelezte az USA Nagykövet Asszonyának látogatása és élénk beszélgetése a Mamma klub résztvevőivel.

A Benevíta Alapítvány tevékenységének hasznosságát és értékét jelzi a betegeink kisebb és nagyobb összegű adományaí valamint az évi 4-5 százezer forint SZJA 1%-os felajánlásuk.

Természetesen az Alapítvány a következő tíz évét nemcsak a meglévő három programmal szeretné folytatní hanem új szolgáltatást is tervez. Több elképzelésünk közül a következő hónapokban próbáljuk felmérni , hogy milyen programhoz van reményünk jelentős támogatót találni.

Bp 2007 04 23

Őri Tamás
Kuratórium elnöke

Az alapítvány elérhetőségei:
Székhely: 1016 Bp. Mészáros utca 10 tel:2124399
Rendelő:1027 Margit körút 50-52 tel:2016948
Őri Tamás tel:06-20-997-1914, e-mail: orit@chello.hu
Dr. Cseuz Regina szakmai vezető, Tel: 213-9695, e-mail: recseuz@datanet.hu

Web: www.benevita.hu


Reuma Party után...

Az oldalukon is meghírdetett 2006 március 24.-i "party" remekül sikerült.

Köszönet érte a Benevita Alapítványnak, amely ezeket a programokat díjmentesen tudja általunk szolgáltatni a rheumatoid arthritisben szenvedő betegeknek.

Persze ehhez sikeres pályázás is kellett, amely a Fővárosi Önkormányzat Egészségügyi bizottságánál elnyert támogatást jelentett.

A délután valóban jókedvvel és sok tanulsággal zajlott.

A képek mellett, néhány idézet az emlékkönyvbe írt sorokból:

"Nagyon köszönöm, hogy itt lehettem, és tapasztalhattam, hogy a betegségemmel nem vagyok egyedül. Ez erőt ad, és megerősít abban, hogy soha ne adjam fel! " M.J. ovónő

"Megokosodtam, megszépültem, köszönöm!" J.J. újságíró

"Minden alkalommal úgy hiszem, hogy többet adhatok, és mégis minden évben én kapok többet!" V.M. grafológus

"Köszönöm a meghívást, és a sok éve tartó megértő segítséget, biztatást, valamint hogy, mint beteg ilyen sokszínű tájékoztatást kapok." Gy.E. angol tanár

 

 
   
 
design: HTF stúdió Benevita Alapítvány 1016 Budapest, Mészáros utca 10. Telefon: 06-1-213-9695